KVH Design Logo

River Retreat

― Kitchen Rejuvenation ―

Our Clients

A young sports-minded family on the go with a need for additional seating and better layout to accommodate a mix of adults and young people. They desired a space that would balance his traditional aesthetic with her modern sensibility.

Their Desire

Although the kitchen was large, it was not as functional as they needed it to be for their family and frequent entertaining. They wanted an airy upgrade and updated aesthetic that would segue to the living room more graciously.

Scroll for Our Solution
KVH Design Logo

River Retreat

― Kitchen Rejuvenation ―

Our Clients

A young sports-minded family on the go with a need for additional seating and better layout to accommodate a mix of adults and young people. They desired a space that would balance his traditional aesthetic with her modern sensibility.

Their Desire

Although the kitchen was large, it was not as functional as they needed it to be for their family and frequent entertaining. They wanted an airy upgrade and updated aesthetic that would segue to the living room more graciously.

Our Solution


Addressing function first, we redesigned the kitchen's layout adding new cabinetry and a custom range hood, while keeping existing cabinetry that still worked for the room. We redesigned the built-in desk to make it a more useful piece for the space and provide a pretty focal point from the living room.

river retreat kitchen range
river retreat kitchen island, range, and cabinets

The oversized range hood was designed to add height and architectural interest to the room as well as to complement the new island.

river retreat renovated hutch

To make this piece proportionate with the room, we raised the base and lifted the center cabinet, flanking it with taller towers on each side. New doors were created featuring antique mirror and a honeycomb pattern. A lightly rubbed faux finish and exquisite hardware makes it look like a custom furniture piece.

river retreat renovated hutch in dining room

We redesigned the kitchen's peninsula by squaring it off; the original included an awkward angle that dated it. The new waterfall sides and paneled back offer a more formal look from the living area.

river retreat kitchen peninsula full shot
river retreat kitchen peninsula detail

More Projects


Choose Project
KVH Design Logo

Get in Touch


Kerry VandenHeuvel

kerry [at] kvhdesign [dot] com
404.822.7910